top of page

Filozofie pomlázky


Každému, kdo se chce něco naučit, často pomůže nějaká vizualizace daného úkolu. U koní tomu není jinak. Kdykoliv k nám přijedou lidé s vlastním koněm, nebo jedu někam, kde pracuji s cizími, začínáme vždycky stejně. U rozpletení pomlázky...

Byly akorát velikonoce a já si pletl pomlázku. Protože to dělám jen jednou za rok, vždycky zapomenu jak se to dělá, musím si to vygooglit. Kouknu na to a je to jasné. Tentokrát to do příště nezapomenu. Takhle si to říkám každý rok... No a zrovna jsem tu při tom pletení měl nové studenty a bylo to jak s tou pomlázkou. Nebyla dobře upletená a nevypadala hezky. Když si představíte koně a to co na něm kutíme jako pletení pomlázky respektive pomlázku samotnou, tak to, že nějaké proutky omylem v procesu prohodíme, zjistíme většinou až za pár kroků, když ta pomlázka nevypadá tak,jak jsme si představovali. Když to pak chceme opravit, musíme ji znova rozplést a začít znovu.

S koněm je to stejné. Nejprve je potřeba si proutky zastřihnout na stejnou délku, pečlivě porovnat a pomalu klást proutek, přes proutek. Jsou složitější i jednodušší verze pomlázky, stejně tak jako práce s koněm. Vždycky vidím to samé. Špatně upletenou pomlázku. Nějaký proutek je slabší než ostatní, jsou přehozené a pomlázka se kroutí na jednu stranu. Nejde to zkrátka opravit jinak, než rozplést až na to místo, kde je to správně, případně některý proutek nahradit jiným a začít znova. Jiná cesta není. Jestliže kůň necouvá, nebude zastavovat. Jestliže nezastavuje, nebude fungovat zádrž.Když se v téhle situaci zeptám nohou o přistavení zádě dovnitř, a kůň jako reakci na holeň nabídne namísto toho zrychlení kupředu, nedopadne to jinak, než jako konflikt - ošklivě pletená pomlázka. Musím to rozplést. A ujistit se že každý proutek plní svou úlohu. Každý proutek musí být zkrátka funkční. Každý proutek je prostupnost dané pobídky. Jen z dobrých proutků se dá uplést dobrá pomlázka. A to jen zase za předpokladu, že víme systém, jakým se plete. Ještě jeden předpoklad tu musí být. Vědět, co je to vlastně pomlázka. Já vím, nic nového pod sluncem. A pakliže budete jezdit nepravidelně, dopadnete jako já s pomlázkou. Každý rok si to musím vygooglit.

bottom of page